Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Az isteni cél - Isten hipotézis II.

 Az értelem létezését támogató szándékú, isteni állapotban lévő felsőbbrendű értelem létezése az értelem fejlődésének szükségszerű következm...


 Az értelem létezését támogató szándékú, isteni állapotban lévő felsőbbrendű értelem létezése az értelem fejlődésének szükségszerű következménye. Mi az értelem létezését támogató szándékú, isteni állapotban lévő felsőbbrendű értelem célja?

Az értelem sokféle formában létezhet, és nem is létezhet két azonos értelem az univerzumban. Az értelemmel rendelkező szervezetek értelmi szintje is különbözőek lehetnek. Az általános közös tulajdonság, hogy a valóság felfedezése során az értelem kutatja a másik értelem létezését, és keresi a kapcsolatot vele. 

Az értelemmel rendelkező szervezetek kapcsolata azonban jelentős kockázatokkal is jár. Jól ismert például az emberi történelemben Amerika európaiak általi felfedezése, ami az Amerikában létező társadalmak megszűnésével járt. Lehetséges, hogy hasonló okai lehettek a neandervölgyi ember kihalásának is. 

Az értelemmel rendelkező szervezetek értelmi szintjeinek különbsége alapvetően az egymással történő kapcsolatnak a lehetséges módját is meghatározza

A saját viselkedésünkből kiinduló jellemző emberi szemlélet, hogy egy fejlettebb idegen értelem ránk találva elpusztítja az emberiséget, mert vagy erőforrásként tekintve kiaknáz, vagy versenytársnak tekintve leigáz minket. Ez az elképzelés azonban tipikusan a természetes biológiai evolúciós örökségnek a gondolkodásra ható, és ezért a viselkedést meghatározó jellemzője. 

A természetes evolúciónak az elsődleges meghatározói az erőforrás és a versenytárs jellegű kapcsolat. Kooperáció is kialakulhat a természetes evolúció során, de a kooperáció vagy a teljes önfeladással lehetséges, illetve a reciprocal altruism (a tit for tat jellegű viselkedés) evolúciós kialakulásához kötődik, ami a tudatos kooperáció alkalmi, nem stabil, ezért kockázatos formája. 

Az ember képes a kooperációra, az emberi kooperációs viselkedésnek nem látszik korlátja, de más természetes evolúciós tulajdonságaink miatt mégsem véd meg, sőt gyakran hozzájárul egymás és mások elpusztításához. 

Az emberi értelem még az alsóbbrendű értelem állapotában létezik, az ember cselekedeteit alapvetően nem az értelem védelme határozza meg. Az emberiség azonban, birtokolva az értelem képességét, ha képes megszabadulni a biológiai evolúciós eredetétől, potenciálisan képes elérni a felsőbbrendű értelem szintjét. 

Az értelem a fejlődése során, hogy meghosszabbítsa a létezését, és ha elegendő ideig képes meghosszabbítani az életét, szükségszerűen át kell lépjen a természetes evolúciós fejlődésből az irányított evolúciós állapotba. Az irányított evolúció már nem a természetes evolúció erőforrás és a verseny ésszerű, de a kölcsönös kapcsolat kialakítása szempontjából hátrányos, önző alapjaira kell, hogy épüljön, hanem lehetővé teszi a kooperációnak, mint a fejlődést meghatározó, és a kölcsönös kapcsolatot igénylő viselkedés alkalmazásának az elsődlegességét, és a természetes módon létező önzetlen viselkedés létezését

Egy értelem, amely képes közvetlen kapcsolatot kialakítani más értelemmel a világűr szétválasztó korlátain keresztül, amely képes a kialakulásától teljesen eltérő környezetben önfenntartó módon létezni, már bizonyosan nem a fejlődés természetes evolúciós szakaszában jár, hanem belépett az irányított evolúció fejlődési állapotába, amely levetve a természetes evolúció kooperációt korlátozó tulajdonságait, hordozza a korlátlan kooperációs viselkedés önfeladás nélküli lehetőségét.

Az irányított evolúciós állapot a felsőbbrendű értelem létezési formája, annak az értelmi szint létezésének a működési állapota, amely felismerte az értelem értékét, ezért a feladatának tekinti az értelem védelmét. A felsőbbrendű értelem szándéka az értelem védelme, ezért a feladata az értelemnek a felsőbbrendű, a világgal harmóniában élő, tehát a stabilan létező formája kialakulásának a támogatása.  

Mi az értelme többféle felsőbbrendű értelem létezésének? Az értelem számára a felsőbbrendű értelem szintjének elérése, amely már tudatosan védi az értelem létezését, lehetővé teszi a különböző, értelemmel rendelkező szervezetek között a fenntartható kapcsolat kialakulását, ami megteremti az egymással történő kooperáció lehetőségét. 

Az értelmek kölcsönös kapcsolatát a korlátlan együttműködés lehetőségét hordozó felsőbbrendű értelem állapota teremti meg, a kölcsönös kapcsolat értelmét pedig az együttműködés előnye biztosítja. Az együttműködés szükségszerűen növeli az együttműködő rendszerek potenciális képességeit. 

Egy felsőbbrendű értelem számára az együttműködés haszna ad értelmet más értelemmel történő kapcsolatra. Ezért egy felsőbbrendű értelem ésszerű feladata, tevékenységének potenciális célja egy alsóbbrendű értelemnek a felsőbbrendű értelmi szint elérése érdekében történő befolyásolása, amikor az értelem már veszélyeztetés nélkül alkalmassá válik az együttműködés céljából egy másik értelemmel történő közvetlen kapcsolatfelvételre. 

Az isteni cél isten teremtése.

Elme {button_primary}  Isten {button_primary}

The divine purpose

Nincsenek megjegyzések