Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Az óraátállítás – eltitkolt - előnye

 Az évente kétszeri óraátállítást a tizenkilencedik század elején vezették be, elsősorban gazdasági okokból. Abban az időben, még a mai mode...


 Az évente kétszeri óraátállítást a tizenkilencedik század elején vezették be, elsősorban gazdasági okokból. Abban az időben, még a mai modern technológia előtt, az óraátállítások előnye vitathatatlan volt. Azonban, mióta hatékonyabb az energiafogyasztás és a munkanapok is később kezdődnek, ezek a változások kétségbe vonják az óraigazítás eredeti előnyeit. Miért van még mindig óraátállítás?

A Wikipedia szerint az óraátállítás támogatói általában azzal érvelnek, hogy energiát lehet általa megtakarítani, segíti a szabadtéri szabadidős tevékenységeket este (nyáron) és ezért jó a testi és pszichológiai egészségnek is. Csökkenti a közlekedési baleseteket, csökkenti a bűnözést, és hasznos az üzleti életben is. Az óraátállítás ellenfelei azt mondják, hogy a tényleges energiamegtakarítás nem egyértelmű, az óraátállítás növeli az egészségügyi kockázatokat, például a szívrohamot, megzavarhatja a reggeli tevékenységet, gazdasági és társadalmi szempontból zavaró, és ezek a hatások semmissé teszik az óraigazítás előnyeit.

Korábban, amikor az óraátállítást bevezették, valóban több előnye volt, mint hátránya. Manapság viszont az óraátállítás említett előnyei egyre kevésbé érezhetők, és az órák évente kétszer történő átállítása ártalmasabb az emberekre, mint amennyi haszonnal jár. Ugyanakkor számos ország, politikusok és gazdasági vezetők ragaszkodnak az óraátállítás fenntartásához. Miért? 

Mi a (ki nem mondott) legfőbb oka az óraátállítás megtartásának? A pszichológián alapuló profitmaximalizálás. Hogyan? Lássuk, mi történik, amikor átállítjuk az óráinkat.

Tavasszal, amikor a nap egyre korábban kel és egyre később nyugszik az óráinkat egy órával előbbre állítjuk. Ez a változás nem érinti a reggeli már világos órákat, mivel a Nap az óraátállítás után is már felkel mikor általában fel kell ébrednünk, de hosszabbítja a világosban eltölthető esti időszakot. A hosszabb világosban eltöltött délutáni idő hasznos, mert ilyenkor tovább aktívak lehetünk. Azonban az így meghosszabbított világosság hatása nagyon gyorsan eltűnik, mert a Nap később és később nyugszik egyébként is.

Ősszel, amikor a Nap egyre később kel és egyre korábban nyugszik, úgy állítjuk az óráinkat, hogy egy órával kevesebbet mutassanak. Ez a változás jelentősen megváltoztatja a reggeli már világos időszakot, amikor fel kell ébredjünk és el kell kezdjük a napot, készülve a munkába állásra. Az óraátállítás hatására nappali fényben végezhetjük ezeket a tevékenységeket. Az óraátállítás őszi változása azonban jelentősen lerövidíti a még világosban eltölthető időt délutánonként az egy órával korábbi naplemente miatt. Az óraátállítás lerövidíti a délutánok már eleve rövidebb világos óráit, amikor a munka után a szabadidőnket töltjük.

Amint látható, az óraátállítás hatására a reggelt, amikor kezdjük a napot és munkába megyünk, mindig világos időszakban tölthetjük, a világos délutánok és esték elérhetősége viszont csökken, amikor a szabadidőnket töltjük. Különösen depressziós egy olyan nap, amikor a munkanap sötétben kezdődik, kihatva az egész napos tevékenységünkre. Egy ilyen munkakezdés természetesen kevésbé hatékony, kevésbé produktív, kevésbé eredményes lenne a munkaadó profitjának szempontjából. 

Az óraátállítás fő hatása a délutáni napfény folyamatosan változó jelenléte. Az óraátállítás a délutáni világosság árán biztosítja a stabil világosságot reggel. Az óraátállítás hátránya tehát a szabadidőnk instabilitása. Szabadidőnk az a terület, amelyet a legnagyobb mértékben befolyásol az óraátállítás.

Az óraátállítás előnye tehát, hogy javítja a munkaerő hatékonyságát a pszichológia által azzal, hogy biztosítja a napfény rendelkezésre állását reggel, amikor a munkanapot kezdjük. Az óraátállítás hátránya délután jelentkezik, amikor befejezzük munkanapot és amikor a szabadidőnket töltjük. Az óraátállítás gazdasági haszna nem a megtakarított energia, hanem a hatékonyabb emberi munkaerő. Ez az óraátállítás előnye. Hátránya a gazdasági szempontból kevésbé fontos és kevésbé profit-érzékeny, rövidebb felhasználható szabadidő. A mi időnk.

Az óraátállításnak megvan a fontos, de eltitkolt előnye, és megvan a jelentős, de nem "fontos" hátránya. Talán ez az oka annak, hogy a téli és nyári óraátállítás továbbra is fennáll.

Az utóbbi időben viszont törekvések vannak arra, hogy megszűnjön az évente kétszeri óraátállítás. És vajon melyik időszakért lobbiznak a döntéshozók, akár tudományos alapokra is hivatkozva? A téli időszámításért, amikor korán kel a nap és korán nyugszik, hogy továbbra is a lehető leghatékonyabb munkaerő lehessünk. 

The hidden benefit of the daylight saving time

Gazdaság {button_primary}  Idő {button_primary}  Társadalom {button_primary} 

1 megjegyzés

  1. A megoldás egyszerű. Azokon a munkahelyeken, ahol a dolgozók többsége nem ért egyet az óra átállítással, az átállításkor a helyi dolgozók közös megegyezésével a munkakezdésnek és befejezésnek az idejét kell úgy módosítani, hogy kompenzálja a megváltoztatott óraállást.

    VálaszTörlés