Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Mi az értelme az univerzum létezésének?

 Mire való a világunk? Mi a világunk létezésének a célja? Milyen feladat elvégzésére alkalmas ez a világ?  Értelmetlen kérdéseknek látszanak...


 Mire való a világunk? Mi a világunk létezésének a célja? Milyen feladat elvégzésére alkalmas ez a világ? 

Értelmetlen kérdéseknek látszanak ezek. A tudományosan is elfogadható nézet, hogy a világunk csak létezik, a világunk létezésének nincs célja, ezért értelmetlen erőfeszítés értelmet keresni a világ létezésének. 

De valóban értelmetlen kérdések ezek? Valóban lehetetlen célt találni, és ezért értelmetlen értelmet keresni a világ létezésének?

A világunk meglehetősen specifikus komplex rendszer. Ha a számos természeti állandó és törvény nem pontosan az lenne, ami éppen van, a miénktől teljesen eltérő világ létezne

Lehetséges, hogy a véletlen játszott szerepet abban, hogy a világunk éppen ilyen, a tény viszont az, hogy ez a specifikus világunk kifejezetten alkalmas egy különleges dolog hordozására. Az értelem nyilvánvalóan létezik a világunkban. 

Lehetséges, hogy az értelem létezése a működésben lévő anyagi struktúrák cél nélküli szerveződésének az eredménye. Természetesen nem lehet elvetni ezt a valószínű lehetőséget. Mint ilyen, lehet, hogy egy egészen más természetű világban is természetes módon létezhet értelem. 

Az értelem azonban különleges szerveződés, és ezért a világunk is különleges rendszer: az értelem létezésének van felismerhető célja, ezért az értelem hordozására alkalmas anyagi struktúra létezésének szükségszerűen van értelme. 

Mi az értelem célja? Milyen cél megvalósítására alkalmas az értelem?

Az értelem a tudat (ami a létezés élményének a képessége) és az intelligencia (ami a problémamegoldó gondolkodás képessége) együttműködésének az eredménye. 

A létezés élményének önmagában nincs célja, és ez igaz még akkor is, ha a létezés létezésének élménye, a létezés valóságának a felismerése, különleges dolog. 

Az intelligenciának, a problémamegoldó képességnek sincs önmagában célja. Az intelligencia a probléma megoldásnak, egy kijelölt cél elérésének a képessége, de önmagában céltalan. 

A létezés élménye, a tudat azonban lehetővé teszi felismerni azt, ami kívül van a tudaton, ami nem tartozik bele a saját létezésébe. A tudat felismeri, hogy egy külső világ is létezik. Ez a másik világ, a tudaton kívüli, eredendően ismeretlen, de nyilvánvalóan létező. 

A külső világ létezésének tudat általi felismerése lehetővé teszi a létezés élménye kiterjesztésének lehetőségét, létrehozza a megismerés problémáját: mi az, ami létezik, de kívül esik a saját létezés élményén, a tudaton? A létezés élménye képes szándékot formálni, képes létrehozni a világ megismerésének a szándékát. Az intelligencia pedig, az intelligencia mértéke szerint, segít megismerni ezt a külső, a szándék által problémát jelentő, tudaton kívül eső világot. 

A tudat és az intelligencia együttműködése az adott tudathoz kapcsolódó célokat tud kijelölni, együttműködésük létrehozza a személyes szándékot hordozó tudatot, az öntudatot. Az öntudat által kijelölt célok megvalósítása pedig megteremti az értelmet, a célokat intelligensen elérő öntudatot. 

Az értelem célja a megismerés. Az értelem a külső világ megismerése során lehetőséget ad a valóságnak, a létező dolgok létezése okainak a felismerésére. Az értelem létezése a világ létezésének az értelme, mert megvalósítja a lehetőséget a világ létezésének a megértésére. 

Talán a véletlen hozta létre ezt a specifikus világot, talán azért jött létre, mert értelem lehet benne, amely keresi, és képes megtalálni az okokat a létezésnek. Bárhogy is, ebben a világban létezik olyan struktúra, amely képes az okokat keresni. A miénk egy olyan világ, amelynek van értelme, a saját létezése okának felismerési képessége.

Anyag {button_primary}  Elme {button_primary}  Univerzum {button_primary}

What is the meaning of the universe?

Nincsenek megjegyzések