Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Az univerzum valós értéke - és ebben az ember szerepe

 Egy anyagi világ létezik, amelynek részei vagyunk mi is. Ez az anyagi világ formálódik, alakul körülöttünk, és mi is változunk benne. A vál...


 Egy anyagi világ létezik, amelynek részei vagyunk mi is. Ez az anyagi világ formálódik, alakul körülöttünk, és mi is változunk benne. A változás a fizikai világunkra jellemző szabályok által meghatározott szükségszerűségek mentén zajlik. Ebben a már létező anyagból felépülő és rögzített szabályok által korlátozott világban mi az, ami érték? Mi a világunk létező valós értéke? 

Mi egyáltalán az érték? Értékes az, ami eddig nem létezett, és most már van. Minden, ami új értékes. De hogyan létezhet bármi új egy forrásokban és szabályokkal szigorúan korlátozott világban? Hogyan keletkezhet a világunkban valami, ami eddig nem létezett? 

Az univerzumunkban anyag nem keletkezik, ahogy az anyagra ható törvények sem változnak. Mégis, azt látjuk, hogy az anyagi világunkban folyton létre jön valami új. Hogyan? Úgy, hogy minden, ami létezik, ahogy létezni tud folytonosan újabb és újabb elrendeződéseket alkot, újabb és újabb struktúrákat hoz létre. A világunkban az érték, ami keletkezni tud, ami új, azok a világunk szabályainak megfelelő struktúrák. A világunkban nem keletkezik új anyag, és az anyagot befolyásoló szabályok sem változnak, de ezen korlátok között folytonosan újabb és újabb struktúrák, komplex rendszerek jönnek létre. 

A meglévő forrásokból alkotott, és a szabályoknak megfelelő módon létrejövő komplexitás, és annak a növelése a világunk lehetséges, és a valójában létező értéke az atomoktól és molekuláktól kezdve az élő anyagon és az agyon keresztül egészen az intelligens társadalmakig. Az atomokból felépülő komplex struktúrák és az élőlények alkotta komplex társadalmi rendszerek is a világunk valóságban létező értékei, amelyek a működő komplexitást reprezentálják. 

A világban új értéket, korábban nem létező struktúrát mi magunk is képesek vagyunk létrehozni. Az ember, mint komplex rendszer, önmagában is a világ valós értéke, és az is érték, amit az ember a működő komplexitás növelése során létrehoz. Az ember önmaga is képes újat teremteni

Az ember által létrehozott legkomplexebb struktúra az emberi társadalom, amely a tudás felhalmozása során az idő múlásával egyre komplexebbé válik. A társadalom fejlődése a komplexitás növelésén alapszik. Az emberi társadalom a fejlődése során maga is képes a világ komplexitását növelni, és ezáltal az egész univerzumot értékesebbé tenni. 

Egy társadalom annál értékesebb, minél komplexebb, és ennek következményeként minél komplexebb rendszerek létrehozására képes. Hogyan növelhető az emberi társadalom komplexitása? Úgy, hogy tudatosan növeljük a komplexitását annak a rendszernek, amely a társadalmi komplexitás növekedésének a forrása. 

Az emberi társadalom, és a társadalom által előállított rendszerek komplexitásának a forrása az agy komplexitása. Ahhoz tehát, hogy a társadalom értéke növekedjen, az emberi agy komplexitását kell növelni. Az emberi agy komplexitása részben a hordozott tudás mértékével arányos.

Azok a társadalmi vezetők, akik a tudás növelésére, az oktatás fejlesztésére építik a társadalom fejlődését, egyre komplexebb rendszerek létrehozására képes társadalom fejlődését vezetik, egyre értékesebb társadalmat hoznak létre (szemben azokkal, akik az anyagi erőforrások birtoklására, és annak növelésére alapozzák a társadalom fejlődését). A társadalom értéke elsősorban a társadalmat felépítő emberek tudásan alapszik, amely a szabadon hozzáférhető információk és az oktatás eredménye. 

Az emberi társadalomban az információhoz való hozzáférés szabadsága, az oktatás mindenki számára egyformán rendelkezésre álló lehetősége, és a tanulásnak a társadalom által kialakított motivációs módszerei nem csak egyszerűen a sikeres társadalom, mint komplex rendszer fenntartásának és fejlesztésének az eszközei, hanem a világ értéke növelésének is a módja. 

Hát tegyük minél értékesebbé az univerzumot.

Ember {button_primary}  Tudomány {button_primary}  Univerzum {button_primary}

The real value of the universe - and the role of humanity in it

Nincsenek megjegyzések