Page Nav

HIDE
FALSE
TRUE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}
header

Komplexitás - egyensúly - információ: a kapcsolat

  Probléma: A természetben speciális kategóriát alkotnak azok a rendszerek, amelyekre a komplexitás folyamatos (de nem feltétlenül szigorú) ...


 Probléma:

A természetben speciális kategóriát alkotnak azok a rendszerek, amelyekre a komplexitás folyamatos (de nem feltétlenül szigorú) növekedése a jellemző. Ilyen folyamatosan növekvő komplexitású rendszerek például az evolúció, az emberi társadalom, a technológia, vagy akár a pénzügyi rendszer. Ezekre a rendszerekre jellemző, hogy mindig változnak, és a változásnak jellegzetes iránya van, a komplexitás növekedése. Mi a közös tulajdonságunk, azonos jellegzetességük ezeknek a rendszereknek? 

Megfigyelés:

Az evolúció egyre komplexebb biológiai rendszereket hoz létre. Az evolúció összetett biokémiai folyamat, amely során információ rögzül a DNS spirálban. 

A társadalom komplexitása folyamatosan növekszik. Az emberi társadalomban az információ hordozója a beszéd, a beszélt nyelv. A beszéd információ rögzítésének a formája a történetek. Amikor a beszéd segítségével az emberi faj történeteket kezdett alkotni, az emberi társadalom komplexitása növekedésnek indult. 

A technológiai fejlődés folyamatos, egyre komplexebb technológiát képes létrehozni az emberiség. Ennek a folyamatnak az információ rögzítési eleme az írás. Az írás, mint információ rögzítési eszköz következménye a technológia, mint rendszer komplexitásának folyamatos növekedése. 

A pénzügyi rendszerek komplexitása is folyamatosan növekszik. Ebben a folyamatban az információ rögzítési elem a könyvelés, a mennyiségek rögzítése. 

Jóslat:

Most van születőben a kriptovaluták rendszere. A kriptovaluták rendszere egy speciális információ rögzítési elemet is használ, ez a public ledger. A kriptovaluták rendszerének komplexitása - mindaddig, amíg létezik a rendszer - folyamatos növekedésben lesz. 

Sejtés:

Mindegyik komplexitásban növekvő rendszer jellemzője, hogy a folyamat során információ rögzítés is zajlik. 

Az információrögzítés nem szükségszerűen a folyamat lényege, magja, lehet csupán egy mellékfolyamata is. Az információ rögzítés, és ez által az információ felhalmozás lehet ezeknek a rendszereknek csak egy kísérő tulajdonsága.

Általánosítás, tétel:

Általánosítva tehát, amelyik rendszer információ rögzítési folyamatot alkalmaz, annak a rendszernek a komplexitása az időben szükségszerűen növekszik. 

A tétel megfordítása:

Tehát bármilyen rendszer, amelynek a komplexitása folyamatosan növekszik, a rendszer működése során valamilyen információ rögzítési folyamat zajlik, a rendszer információ rögzítési folyamatot alkalmaz. 

A tétel következménye:

Ezekre a rendszerekre nem jellemző, hogy egy idő után elérik az egyensúlyi állapotot. Ezek a rendszerek folyamatos változásban, fejlődésben vannak. 

A tétel folyománya:

Tehát, ha egy olyan rendszert hozunk létre, amelynek eleme az információ rögzítés, akkor a rendszer folyamatosan növekvő komplexitású lesz, és soha nem kerül egyensúlyi állapotba. 

A tétel alkalmazása:

Tehát, ha egy olyan rendszert akarunk létrehozni, amelynek a komplexitása folyamatosan növekszik, és soha nem kerül egyensúlyi állapotba, akkor a rendszer működési folyamatába építsünk be információ rögzítési folyamatot.

Természet {button_primary}  Tudomány {button_primary} 

Complexity - equilibrium - information: the connection

Nincsenek megjegyzések